RELACJA Z INNOWACJI
Innowacja pedagogiczna „Poszukiwacze sezonowych smaków-gotowanie na cztery pory roku” realizowana jest przez uczniów klas p. V. Orłowskiej i p. M. Kaczmarczyk. W ciągu pierwszego semestru uczestnicy spotkali się cztery razy na wspólnym gotowaniu. Przyrządzili pyszne placki ziemniaczano – dyniowe, upiekli smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami, ugotowali zimowy obiad, na który złożyły się kotlety sojowe, puree ziemniaczano- batatowe oraz marchewka z groszkiem na ciepło. Natomiast przed świętami Bożego Narodzenia przygotowali aromatyczne, korzenne pierniki, które sami udekorowali i zapakowali na prezent dla rodziców.
Przygotowując różne sezonowe smakołyki, uczniowie przede wszystkim integrują się w grupie, rozwijają swoje praktyczne umiejętności kulinarne, czynności kuchenne oraz poznają zasady prawidłowego odżywiania się.
Opracował: M. Kaczmarczyk i V. Orłowska